22.12.06

Prettige kerst en een goed 2007

Graag wil ik u hele fijne kerstdagen en een heel gezond en gelukkig 2007 wensen. Van de sociaal-democratische fractie in het Europarlement ontving ik een kaartje met het volgende gedicht, geschreven door Emily Dickinson.

Hoop
'Hoop' is het ding met veren
Dat neerstrijkt in de ziel
En het lied zonder woorden zingt
En niet ophoudt - nooit meer -

En het zoetst is gehoord in de harde Wind
En heftig moet zijn de storm
Die het vogeltje beschamen kon
Dat zo velen warm heeft weten te houden

'k Heb het gehoord in het kilste land
En op de vreemdste zee
Maar nooit, in uiterste nood,
Vroeg het een kruimeltje - van mij

Naar mijn mening een hele mooie tekst. In elk geval een tekst die tot nadenken aanzet. Passend bij de tijd van het jaar, waarin gelegenheid is om jezelf te bezinnen.


Hele fijne dagen,
Ernst van der Leij

10.12.06

Fakkeltocht Amnesty in Nuenen

Vandaag is de dag van de mensenrechten. Ter gelegenheid hiervan, is vanavond ook in Nuenen de jaarlijkse fakkeltocht van Amnesty. Dit jaar staat het protest in het teken van discriminatie in Europa. Nog steeds worden er ontzettend veel mensen in ons land en de rest van Europa gediscrimineerd.

Discriminatie is een van de meest ernstige en urgente mensenrechtenproblemen in Europa. Er is een groeiende moslimhaat, meer antisemitisme en blijvende intolerantie tegenover Roma, Sinti en seksuele minderheden. Het verbod op discriminatie is één van de fundamenten van de mensenrechten.

De overheid heeft de plicht discriminatie te voorkomen en te bestrijden. In heel Europa zijn er uitgebreide juridische mogelijkheden om dit te doen. Toch laten veel overheden hierbij steken vallen, of maken ze zich juist zelf schuldig aan discriminatie. In veel landen worden beschuldigingen van discriminatie niet goed onderzocht, en wordt er onvoldoende gedaan om slachtoffers te helpen bij het melden ervan. Wettelijke maatregelen tegen discriminatie, die er vaak wel zijn, worden lang niet altijd gehandhaafd.

6.12.06

Helft van de wereld heeft 1% van vermogen

Vandaag stond er op de voorpagina van het Eindhovens Dagblad een kort artikeltje over armoede en rijkdom. Eigenlijk was het niet echt nieuws, maar voor velen zal het best confronterend geweest zijn. De aanleiding voor dit 'nieuws' was de publicatie van een Fins onderzoek.

De twee procent rijkste mensen ter wereld bezitten samen de helft van het totale wereldvermogen. Dat is de conclusie van een onderzoek door het economisch instituut Unu-Wider in Helsinki. Eén op de vijftig van deze allerrijksten is gevestigd in Nederland. In schril contrast staat de welstand van de armen: de helft van de wereldbevolking heeft één procent van het globale vermogen in eigendom.
(bron: Eindhovens Dagblad, 6 dec 2006)

Best schokkend, vind ik. Hier kunnen we als samenleving toch niet tevreden over zijn? Reden genoeg om me in te blijven zetten voor de bestrijding van armoede. Ver weg en dichtbij huis.

1.12.06

Grondaankoop in Nuenen-West

Tijdens een pauze van de raadsvergadering had ik levendige discussie met Paul de Witte van het CDA. De discussie ging over het al dan niet kopen van gronden in het plangebied van Nuenen-West. Ik ben voorstander, Paul de Witte is vooralsnog tegen.

Vanochtend heb ik hem twee artikelen van andere CDA-ers gestuurd om hem van de nut en noodzaak om grond aan te kopen te overtuigen. Als adviseur vastgoed- en gebiedsontwikkeling had ik natuurlijk ook nog ‘stelliger’ vakliteratuur kunnen kiezen. Ook het sturen van artikelen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Vereniging van Grondbedrijven of mijn eigen partij komt wellicht minder sterk over.

De boodschap is wel altijd hetzelfde: voer een actieve grondpolitiek. Met (strategische) grondposities heb je in enige mate de regie en kun je sociale woningbouw, maatschappelijke voorzieningen en een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte zeker stellen. Uiteraard is ook samenwerking met de marktpartijen noodzakelijk en wenselijk. In de huidige tijd vinden weinig grootschalige locatieontwikkelingen nog plaats zonder hun betrokkenheid, en dat is prima.

Het ene stuk is een interview met Ruud van Heugten (Helmond, CDA wethouder). Hij zegt dat je met een actieve rol de meeste sturing kunt geven op inhoud en tempo. Helmond heeft in de twee fase van Brandevoort gekozen voor actief verwerven van gronden (€ 22 miljoen). Doordat de eerste fase van Brandevoort een VINEX-locatie was, hadden marktpartijen er weet van dat op die locatie ontwikkeld zou gaan worden. De gemeente viste dus vaak achter het net. Voor de tweede fase heeft de gemeente Helmond het slimmer gedaan en is actief gronden gaan verwerven. Wat zou ik daar nog aan toe moeten voegen...

Het andere stuk is van dhr Biesheuvel en dhr Tulner. Beide van het CDA. Een interessante passage is het stuk waarin zij schrijven dat in het bestemmingsplan slecht voorschriften mogen worden opgenomen indien deze ‘ruimtelijk relevant’ zijn. Het resultaat is dat de gemeente niet al haar wensen middels voorschriften in het bestemmingsplan kan realiseren, terwijl zij de ‘zelfrealiserende’ grondeigenaar een bouwvergunning niet kan weigeren indien de aanvraag past binnen de kaders van het bestemmingsplan.

Ik hoop dan ook dat het CDA kan instemmen met het Masterplan voor Nuenen-West en de benodigde middelen om in enige mate grondpositie in te kunnen nemen. Dat is goed voor Nuenen. Risico’s die het CDA voorziet in de verwerving van gronden zijn niet reëel. Immers alle private marktpartijen willen die grond ook graag hebben en bieden substantieel meer dan de (onteigenings-) waarde. Door de vestiging van de Wvg is de gemeente in staat om sociale woningbouw, de gewenste maatschappelijke voorzieningen en een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte te realiseren.

Ik kan me niet voorstellen dat het CDA ervoor kiest om lijdzaam af te wachten en het belang van de gemeente Nuenen in handen van de projectontwikkelaars wil geven. Een actieve grondpolitiek en strategische grondposities dienen het belang van de Nuenense burgers.