
De PvdA Nuenen zou als principe willen hanteren:
- Liever helemaal geen projectbesluiten
- Als toch een projectbesluit door de aanvrager gewenst is (hij of zij heeft immers deze wettelijke mogelijkheid), gaat deze gewoon ter besluitvorming naar de raad
- Als het gevraagde besluit slechts een marginale afwijking van een vigerend bestemmingsplan betreft, zou het college door de raad gemandateerd kunnen worden.
De fractie van de PvdA wil het nemen van projectbesluiten ontmoedigen. Het nemen van een projectbesluit moet namelijk altijd na ongeveer een jaar worden gevolgd door een wijziging in het bestemmingsplan. De PvdA geeft er daarom sterk de voorkeur aan om zo veel mogelijk direct een (zo eenvoudig mogelijke) bestemmingsplanprocedure te starten.
Het sturen van de ruimtelijke ordening van de gemeente Nuenen is een heel belangrijke taak van de gemeenteraad. Deze ruimtelijke ordening bepaalt immers in grote mate hoe Nuenen er uit ziet en hoe Nuenen functioneert. Reden genoeg voor de raad om zelf de belangrijke besluiten over de ruimtelijke ordening te willen nemen.
De nieuwe wet op de ruimtelijke ordening gaat er vanuit dat het gehele grondgebied van de gemeente wordt beslaan door een aaneenschakeling van bestemmingsplannen. Een mooie patchworkdeken van grotere en kleinere lappen dus. Deze deken is zeer dynamisch en één keer in de 10 jaar moet ieder stukje van de deken in elk geval ververst zijn. De PvdA wil deze frequentie overigens graag hoger hebben, zo’n één keer per 4 jaar, zodat de actualiteit van de bestemmingsplannen optimaal gewaarborgd wordt. Dit is goed voor de burger en voorkomt in grote mate de noodzaak voor ad hoc planologische oplossingen met bijvoorbeeld een projectbesluit.
E.e.a. laat echter onverlet dat er natuurlijk ook kleine marginale afwijkingen van een vigerend bestemmingsplan zullen voorkomen. Het kan wenselijk of nodig zijn om voor die kleine afwijkingen (goothoogte afwijkend, aanbouw te groot, dakkapel aan de voorkant etc) een projectbesluit te nemen. De PvdA is van mening dat voor die kleine afwijkingen geen verdere verzwaring van de werkdruk van de raad zou moeten plaatsvinden. In die gevallen kan dus mandatering aan het college toch een goede oplossing zijn. Het kader waarbinnen het college zelf mag beslissen moet dan natuurlijk wel duidelijk zijn.
Gelukkig was de rest van de raad het tamelijk met me eens. Dus ik denk dat het college het voorstel nog wat aan gaat passen en een helder kader probeert te definiëren. Dat lukt waarschijnlijk niet meer voor de volgende besluitvormende vergadering, dus duurt het nog even. Al die tijd komen er in elk geval geen projectbesluiten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten