7.11.09

Terugbuiging Welzijn gelukt

De raad was unaniem: in de begroting 2010 moet minder op welzijn worden bezuinigd! De terugbuigingen zoals voorgesteld door VVD en PvdA zijn daarbij overgenomen door alle andere fracties. De afgelopen weken is veel overlegd en lobbywerk verricht om een meerderheid te verkrijgen voor deze terugbuigingen. Al na de voorbereidende vergadering werd duidelijk dat ook de VVD-fractie haar sociale gezicht wilde laten zien. Reden voor de PvdA om in nauwe samenwerking met deze coalitiepartner te komen tot een amendement.

Wij hadden onszelf daarbij wel de verplichting opgelegd om ook concreet de dekking voor deze extra middelen voor welzijn aan te geven. Geen gemakkelijke opgave want de begroting was al aardig uitgewrongen. Met het weghalen van middelen bij andere programma’s maak je ook geen vrienden, maar het doel (meer geld voor mensen die de hulp echt nodig hebben) heiligt de middelen.

Het is dan ook jammer dat de burgemeester tegen de gewoonte in een eenzijdig en nogal politiek betoog hield waarbij hij zich sterk maakte om de extra middelen voor het wijk- en buurtgericht werken vooral beschikbaar te houden. Wij willen op die post natuurlijk ook niet bezuinigen. De burgemeester had echter om extra geld gevraagd en wij willen dat geld liever niet bezuinigen op de kwetsbaarste mensen uit onze samenleving. De burgemeester vergat om het verband te leggen tussen onze wens voor meer geld voor welzijn en de dekkingsmaatregel. Helaas nam het Eindhovens Dagblad dat op een vergelijkbare manier over en daardoor lijkt het nu net alsof de PvdA het wijk- en buurtgericht werken onnodig vindt, wat geenszins het geval is. We zijn juist een warm voorstander!
Maar goed, de verkeerde beeldvorming neem ik op de koop toe. Want die onterechte negatiefheid van burgemeester en krant (goed nieuws = geen nieuws?), kan het positieve gevoel over het binnenslepen van een terugbuiging voor de mensen in Nuenen die de hulp van de gemeente echt hard nodig hebben niet verpesten. Met het behalen van het geld voor onder meer mantelzorg, maaltijdvoorzieningen voor ouderen, persoonsgebonden budget voor zorgbehoevenden, leerlingenvervoer en minimabeleid is de PvdA heel erg blij.

Geen opmerkingen: