11.1.10

Slechte riolering aanpakken

De gemeente Nuenen staat de komende jaren voor een grote uitdaging op het gebied van water en riolering. Het integrale waterplan dat hiervoor gemaakt is, geeft de visie voor de lange en middellange termijn voor riolering, oppervlaktewater, grondwater, etc. Goed voor het milieu en de inwoners van Nuenen.

Op dit moment is er bij hevige regenbuien soms overlast in verschillende straten. Dit mag wat mij betreft na uitvoering van het waterplan niet meer gebeuren. In 2010 en 2011 wordt de riolering aangepakt in de omgeving van de Berg, Beukenlaan, Voirt en Kerkstraat. Dit zijn belangrijke en omvangrijke investeringen. Van de riolering zie je alleen bijna nooit iets. Verschillende bestuursperiodes lang hebben politici uit Nuenen weinig gedaan aan de riolering. Nu vindt er eindelijk een inhaalslag plaats en dat kost een lieve duit.

Als ik me niet vergis zijn binnen de gemeente Nuenen de inkomsten uit het Rioolrecht (een soort belasting) en de uitgaven voor riolering één gesloten systeem, een soort spaarpotje. Er wordt door de burgers van Nuenen dus evenveel betaald, als dat nodig is om het Nuenense rioleringssysteem op orde te houden. Geen wonder dus dat het Rioolrecht omhoog gaat. Dat had eigenlijk jaren geleden al gedaan moeten zijn, om nu voldoende geld gespaard te hebben. Maar dat kwam de politici toen waarschijnlijk niet goed uit…

Eén van de Nuenense dorpspartijen heeft schriftelijke vragen gesteld over de verhoging van het Rioolrecht. Ik snap die ophef niet goed. Jarenlang niks investeren omdat de spreekwoordelijke ‘kop in het zand’ is gestoken, maakt nu eenmaal dat een inhaalslag met bijbehorende kosten noodzaak zijn. Of zouden ze bij deze dorpspartij de overstromingen in Nuenen gewoon acceptabel vinden? De PvdA niet, liever 'handen uit de mouwen' in plaats van 'kop in het zand'!

Geen opmerkingen: