31.12.09

De Vastgoedfraude

Het is ’s ochtends doodstil in het straatje de Molvense Erven op een woonerf in het Brabantse Nuenen. Hier woont in een eenvoudig rijtjeshuis Will Frencken, de eind 2006 opgestapte directeur van de vastgoedtak van Philips Pensioenfonds. Een van de weinige tekens van leven is het fonteinstraaltje in zijn voortuin. Ogenschijnlijk uit het niets drommen fiod-ecd’ers de met siertegels geplaveide voortuin in en bellen aan. Pas na lange tijd sloft Frencken naar de deur. Hij wordt gearresteerd en zijn huis wordt urenlang minutieus doorzocht op alles van waarde. Ze vinden in de slaapkamer kostbare juwelen en de sleutels van een Ferrari (pag. 22)…

Eindelijk ben ik begonnen aan de ‘verplichte’ vakliteratuur, het boek De Vastgoedfraude. Dit waargebeurde verhaal opgetekend door twee journalisten van het FD, was een cadeau onder de kerstboom. Heerlijk om in deze donkere dagen op de bank te zitten met een goed boek. Het boek is een aanrader, ook voor niet ter zake kundige lezers. Deze fraudezaak gaat over het echte grote geld en over veel mensen uit de top van bedrijfsleven. Ter illustratie: bij Will Frencken aan de Molvense Erven is beslag gelegd voor 10,7 miljoen euro. Het monsterproces is begonnen, met het eerste vonnis in de vastgoedfraudezaak loopt de rechter vooruit op de hoofdzaken. De directeuren van projectontwikkelaar Willemsen Minderman (twee niet-hoofdverdachten) zijn op 18 december jl. veroordeeld tot zestien maanden cel. Ik ben benieuwd hoe dat voor W.F. uit N. en andere verdachten gaat aflopen.

Op 13 november 2007 doen zeshonderd rechercheurs en dertig officieren van justitie op ruim vijftig adressen in Nederland invallen. Een strafrechtelijk onderzoek legt een wijdvertakt fraudenetwerk aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven bloot. De omvangrijke fraude met vastgoed van bedrijven als Philips, ABN Amro en Rabobank die justitie in kaart brengt, is gepleegd onder de ogen van gemeentebesturen en bekende Nederlanders als Joop van den Ende, Hans Wiegel, Jan Hommen en John Fentener van Vlissingen.

De verdachte projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren konden jarenlang, met hulp van accountants, bankiers en notarissen, ongestoord tientallen miljoenen bij hun bedrijven wegsluizen, zo is de verdenking. Het voormalige Bouwfonds en Philips Pensioenfonds claimen een kwart miljard euro schade te lijden.

Sinds de spectaculaire inval van justitie in 2007 volgen de journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel voor Het Financieele Dagblad de ontwikkelingen in de zaak rond de grootste bedrijfsinbraak in Nederland ooit. De Vastgoedfraude beschrijft voor het eerst de duistere kant van de Nederlandse vastgoedwereld, met zijn ons-kent-ons-cultuur, het gunnen van het grote geld en slapende toezichthouders.

Voor de niet-lezers onder u: Nova liet op 3 november een voorproefje zien op tv.


Geen opmerkingen: