12.6.10

Jongerenhuiskamer en ouderenpaviljoen


Op 28 mei werd de raad geïnformeerd over de financiële stand van zaken bij het project jongerenhuiskamer en ouderenpaviljoen. Door een extra bijdrage van de ouderenbonden is het project haalbaar binnen het door de raad gestelde kader. Zelfs is bij de jongerenhuiskamer (zoals door ons verzocht) rekening gehouden met maatregelen voor een geluidsbelasting tot 110 dB(A), zodat er naar harte lust herrie gemaakt kan worden zonder dat buren of andere gebruikers van het Klooster er last van hebben. Uitvoeren dus!

PvdA Nuenen heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de ontwikkeling van het project. Een permanente oplossing voor de jongeren en een nieuwe huisvesting voor de ouderen is een lang gekoesterde wens. De haalbaarheid van het project stond onder druk. Niet zo zeer de realisatie van de jongerenhuiskamer, dat past prima binnen beschikbare budgetten. Door de toevoeging van het ouderenpaviljoen werd het budget echter toch nog krap. De PvdA stelde daarover diverse malen kritische vragen aan (ex-)wethouder Ebberink (Combinatie).

Ebberink hield bij hoog en bij laag vol dat het project haalbaar was binnen het door de raad gevoteerde budget. Nou dat was dus niet helemaal waar, want de extra bijdrage van de ouderenbonden zorgden er pas voor dat het project haalbaar werd. Een jaarlijkse extra bijdrage van € 12.000 betekent een extra investeringsvolume van circa € 200.000. Toch niet echt verwaarloosbaar op een investering van circa € 1 miljoen. Maar desondanks hoort u van mij geen wanklank. Ik ben blij dat het project daarmee haalbaar is.

De blijdschap heb ik dan ook direct geuit op het moment dat wethouder De Witte (CDA), als opvolger van (ex-)wethouder Ebberink, met dit positieve nieuws kwam. Zowel wethouder De Witte als ook (ex-)wethouder Ebberink heb ik complimenten gegeven. Ik begreep overigens dat de eer vooral Ebberink ten deel valt, aangezien e.e.a. al door hem geregeld was. Van wethouder De Witte geen woord over het eventueel niet doorgaan van het project. Sterker nog in de brief van 28 mei staat: “De verwachting is dat begin 2011 gestart kan worden met de realisatie van het ouderenpaviljoen.”

Verdrietig en boos werd ik dan ook toen ik vandaag het collegeprogramma van W70, D66, Combinatie en CDA las (gedateerd op 1 juni, dus 3 dagen na de hosanna-informatie). Het huidige college stelt namelijk voor de jongerenhuiskamer en het ouderenpaviljoen niet te realiseren. Dit als enige onderdeel van het bestaand beleid (beleid waar al geld voor beschikbaar is gesteld). Zijn ze helemaal gek geworden!?!

Inmiddels is ongeveer een decennium over de jongerenhuiskamer gesproken, heeft de raad besluiten genomen voor de uitvoering, is veel geld aan planvoorbereiding uitgegeven, zijn verwachtingen gewekt bij jongeren en ouderen, heeft intensief overleg met de buurt plaatsgevonden, zijn afspraken gemaakt met de ouderenbonden, de jongerenwerkers, het Klooster, Helpt Elkander, etc etc. Ik mag hopen dat de fracties van genoemde coalitiepartijen van dit collegevoorstel geen weet hadden en, samen met de PvdA, voor dit onzalige plan een stokje steken.

Geen opmerkingen: