11.6.10

Geschiedenis crisis


Hitler werd geboren op 20 April 1889 in het Oostenrijkse stadje Braunau. Rond 1900 werd het Hitler duidelijk dat hij een artiest wilde worden en zijn moeder vond dat hij talent had om kunstenaar te worden. Maar zijn vader vond dit niet goed en hij werd naar de Realschule gestuurd, een vorm van middelbaar onderwijs.

Hitlers vader stief in 1903 aan een hartaanval. Dit was een zware slag voor Hitler. Hierna ging het niet meer zo goed op school en met Hitler zelf. Hij besloot te stoppen met school en meer aan zijn kunstcarrière te werken.
In 1906 kreeg Hitler toestemming om naar Wenen te gaan voor zijn kunstopleiding, maar hier werd hij niet toegelaten. Hij leefde van een kleine erfenis van zijn vader en een wezenuitkering. Hitler zag hoe rijke joden op hem neerkeken, in deze periode begon zijn haat jegens joden te groeien.

Toen de eerste wereldoorlog uitbrak, naar aanleiding van de moord op Franz Ferdinand (door de Serviër Gravrilio Princip), groeide Hitlers haat voor buitenlanders. Hij besloot het leger in te gaan. Kort na de oorlog voegde Hitler zich bij de Duitse Arbeiders Partij. Eerst was de partij gewoon een kleine groep die bij elkaar kwam om bier te drinken en zich niet echt met politiek bezig te houden. Hitler bracht hierin verandering. Hij bouwde in een korte tijd een eigen partij op waarin hij zijn ideeën over de toekomst van Duitsland naar voren bracht.

De Nazi Partij begon duizenden nieuwe leden te krijgen. Velen werden lid van de partij omdat één van de stellingen was dat de joden de schuld waren van alle dingen die fout gingen in hun leven en in Duitsland gedurende de economische crisisjaren (eind ’20, begin ’30).

Tijdens de crisisjaren nam de werkloosheid toe, bestedingen en investeringen namen af. De problemen leidden tot een groei van extremistische bewegingen. Duitsland werd een zwakke economie die kampte met een chronisch deviezentekort en was niet in staat zichzelf te voorzien.

Hitler’s Nazi Partij (toen inmiddels van naam veranderd in de NSDAP) kreeg 18% van alle stemmen in de verkiezingen van 1930. In 1932 stelde Hitler zichzelf verkiesbaar als president, hij kreeg 30% van alle stemmen.

Met een verbeterende economie door het invoeren van werkgelegenheidsprojecten (zoals het aanleggen van de Autobahnen) nam Hitler alle eer op zich. In november 1937 maakte Hitler bekend hoe hij de wereld wilde overnemen. En hoe dat hoofdstuk uit de geschiedenis verder ging, is u bekend…

Waarom ik dit hier schrijf? Ik was benieuwd naar de geschiedenis en wilde deze met u delen; niet meer, niet minder.

Bronnen: scholieren.com, wikipedia.nl

Geen opmerkingen: