12.4.12

Persbericht PvdA Nuenen


Nuenen financieel in zwaar weer
Het College van B&W heeft de raad in een besloten commissievergadering  geïnformeerd over de financiële situatie. Er is een structureel tekort van miljoenen. Het college was daarbij overigens onvolledig. Het probleem is nog groter, doordat geen reserves zijn opgenomen om risico’s mee af te dekken en ook de potjes voor het beheer van de openbare ruimte niet op orde zijn. De fractie van de PvdA Nuenen vindt dat het niet zo ver had hoeven komen.

Het College van B&W heeft gefaald, omdat het, ondanks herhaalde oproepen vanuit de raad, heeft nagelaten om eindelijk te gaan sturen. Pas afgelopen week kwam de heikele financiële situatie naar buiten en werd een uitgavenstop afgekondigd. Dit had meer dan een jaar geleden kunnen en moeten gebeuren.
Het College van B&W heeft nagelaten de situatie tijdig en transparant te melden en om bij te gaan sturen. Met name in het grondbedrijf, in Nuenen bekend onder de naam Ruimtebalans, was al heel lang duidelijk dat er onrealistische aannames werden gedaan. Tegelijk merkt de fractie van de PvdA Nuenen op dat het uiteraard niet aan het college valt te verwijten dat de economische crisis heeft geleid tot een lastige situatie in het grondbedrijf. Die situatie is niet verwijtbaar, wel het niks doen met die wetenschap en het nalaten van het sturen op de reguliere gemeentelijke begroting. Problemen werden daardoor groter en groter en lijken inmiddels onoplosbaar.

De prognose van het college voor de woningbouwaantallen zijn nu voor de periode tot 2016 met meer dan 80% (!) gereduceerd. Tot en met de raadsinformatiebrief over de Ruimtebalans van 17 februari 2012, nog geen twee maanden geleden, werd hier met geen woord over gerept. Ter illustratie, de wethouder antwoordde nog recent, net als het hele jaar daarvoor, dat de bouw van Nuenen-West ditmaal toch echt in het volgende kwartaal zou starten. In de huidige prognose van het college staat de start van de bouw gepland voor 2015.
De begroting van de gemeente Nuenen lag aan het infuus van het grondbedrijf. Er is slechts één gemeente in Nederland waar per hoofd van de bevolking meer geld uit het grondbedrijf ingezet werd in de begroting dan in Nuenen (cijfers begroting 2011). Een goed gevulde risicoreserve was beschikbaar om tegenvallers op te kunnen vangen, maar dan had wel de afgelopen tijd moeten worden gestuurd op een gezonde begroting. Kortom het College van B&W heeft veel te veel geld uitgegeven. Geld dat er niet was, is, of komt. De oorzaak van de problemen zit vooral in een begroting waarin te veel geld wordt uitgegeven en veel minder in een grondbedrijf waar (door de crisis) te weinig geld binnenkomt.

Met de verantwoordelijkheid van het college voor de nu geopenbaarde problemen en het niet tijdig sturen op de financiën, rijst bij de PvdA ernstige twijfel of het college nog geloofwaardig is om te werken aan een gezond en degelijk financieel beleid van de gemeente Nuenen.

Geen opmerkingen: