1.9.12

Persbericht: Sluitende begroting mogelijk

Op dinsdag 28 augustus brachten de fracties van de VVD, De Combinatie, Pijs/VanBruggen en de PvdA een persbericht uit. Onderstaand de integrale tekst.

De financiële situatie van de gemeente is zorgwekkend. Ondanks herhaald aandringen van diverse raadsleden, heeft het College van B&W niet tijdig een kadernota opgesteld. De financiële verordening van de gemeente stelt dat de kadernota voor 15 juli vastgesteld moet zijn. In het afgelopen weekend heeft het College alsnog een kadernota openbaar gemaakt, ter vaststelling op 6 september. Het college heeft reeds meerdere malen kenbaar gemaakt geen sluitende begroting na te streven en dus onder toezicht van de Provincie te willen komen. De gemeente komt vervolgens, naar de wens van het College, in de artikel 12 status en is dus spreekwoordelijk “failliet”. Dit in tegenstelling tot de wens van de voltallige raad, zoals besloten in een motie van voor de zomervakantie en namens de voltallige raad nogmaals gecommuniceerd met een unaniem gesteund persbericht na de raadsconferentie op 17 en 18 augustus. Het college heeft in de nu door hen gepresenteerde kadernota in het geheel geen rekening gehouden met de opvatting van de raad.

Het college kiest er voor om niet tot een sluitende begroting te willen komen. Ze zijn niet bereid of zien geen mogelijkheden om verdergaand te bezuinigen. Wel worden de lasten voor de burgers aanzienlijk verzwaard. Tot verbazing van diverse raadsleden kiest het college voor een lastenverzwaring voor de burgers van meer dan 70%, te weten ruim 51% OZB verhoging en voor het overige uit andere (nieuwe) belastingen. Ook wordt de huur van accommodaties voor verenigingen aanzienlijk verhoogd. Een verdergaande reductie op de omvang van de ambtelijke organisatie maakt geen deel uit van de insteek van het college. De structurele tekorten lopen door de plannen van het college op tot circa € 1,5 miljoen per jaar.

Gezien de passiviteit van het College om de financiën op orde te brengen, hebben de raadsfracties van VVD, De Combinatie, Pijs/Van Bruggen en de PvdA het heft in eigen hand genomen. Deze fracties hebben sinds medio mei 2012 samen intensieve gesprekken gevoerd en een concept kadernota opgesteld. In constructief overleg met de voltallige raad op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus is unaniem door de raad geconcludeerd dat er voldoende bouwstenen zijn om tot een sluitende begroting te komen.

Als gevolg van de grote financiële problemen is het een zeer ingrijpende opgave om tot een sluitende begroting te komen. Er moeten pijnlijke keuzes worden gemaakt. In de ogen van de vier initiatief nemende fracties is het beter als gemeente de zaken zelf op orde te brengen. Ook in geval van de artikel 12 status, waarbij de Provincie en het Rijk de zeggenschap overnemen van de gemeente Nuenen, zullen pijnlijke keuzes gemaakt worden, maar dan zonder dat Nuenen daar zelf invloed op heeft kunnen uitoefenen. De bijdrage die de gemeente tegemoet kan zien in geval van een artikel 12 status dient geheel te worden terugbetaald. Die bijdrage zou op dit moment wel even lucht geven, maar tegelijkertijd het probleem doorschuiven naar de toekomst.

Ook in de plannen van de raadsfracties van VVD, De Combinatie, Pijs/Van Bruggen en de PvdA worden onaangename beslissingen genomen. Zo gaan zij uit van een lastenverzwaring van circa 30%, een reductie van de ambtelijke organisatie met circa 15 fte en snijden ze daarnaast ook in het aantal wethouders en de raadsondersteuning. Tegelijkertijd worden de verenigingen niet gekort op hun subsidies, worden gelden vrijgemaakt voor afvloeiingsregelingen voor het personeel, wordt niet nader bezuinigd op de bibliotheek en worden middelen ingezet om de verkoop van woningbouwlocaties te stimuleren. Met de plannen van de vier raadsfracties lukt het om binnen enkele jaren weer financieel gezond te worden en reserves te vormen.

Geen opmerkingen: