28.12.09

Helpt Elkander

De Nuenense woningbouwvereniging Helpt Elkander timmert zichtbaar aan de weg. Her en der in het dorp verrijzen verschillende projecten. Zelf ben ik het meest gecharmeerd van de sociale woningbouw in het Claushof. Een mooi stukje nieuw Nuenen, in een traditionele stijl. Als gemeenteraadslid en in het dagelijks leven adviseur vastgoed en gebiedsontwikkeling, volg ik de lokale woningbouwvereniging natuurlijk met extra belangstelling. Onlangs stuurde minister Van der Laan de jaarlijkse oordeelsbrief aan Helpt Elkander, dit gebaseerd op de analyse van het Centraal Fonds Volkshuisvesting.
Gelukkig kan ik constateren dat het op de meeste terreinen goed gaat met Helpt Elkander. De financiële positie is goed: de continuïteit is niet in gevaar, de solvabiliteit is op orde en de netto bedrijfslasten per verhuurde eenheid liggen onder het landelijke gemiddelde. Complimenten daarvoor!
Helaas valt er ook nog een minder positieve kanttekening te plaatsen. Helpt Elkander krijgt van minster Van der Laan enkele kritische opmerkingen als het gaat om Good Governance. Good Governance wordt in de brief gedefinieerd als een stelsel van activiteiten en maatregelen dat de onderlinge samenhang van de wijze van sturen, beheersen, verantwoorden en toezichthouden van een organisatie waarborgt. Daarbij richt governance zich op een efficiënte en effectieve realisatie van de beleidsdoelstellingen en het op een transparante wijze verantwoording afleggen ten behoeve van belanghebbenden. De minister gaat in op de realisatie-index, integriteit, tijdigheid en kwaliteit van informatie.
Naar de mening van de minister voorspelt Helpt Elkander niet goed over de bouw, sloop, en verkoop van woningen. Dit vindt hij een belangrijke aanwijzing dat daadwerkelijke programmering en de daaraan verbonden beheersing van bedrijfsprocessen mogelijk niet op orde is. Ook vorig jaar constateerde de minister dit reeds.
Integriteit is door de PvdA Nuenen de afgelopen raadsperiode als een speerpunt op de agenda gezet binnen de gemeente. Zowel ambtelijk als bestuurlijk heeft dit onderwerp veel aandacht gekregen. En niet zonder reden. De minister geeft in zijn brief aan dat hij met teleurstelling heeft moeten constateren dat, ondanks uitgebreide correspondentie van het Centraal Fonds Volkshuisvesting, Helpt Elkander geen medewerking heeft verleend aan de nulmeting inzake integriteit. De non response zal de minister als belangrijke indicator laten opnemen in de risicoanalyse van de VROM-inspectie.
Zoals de lezers van dit weblog weten, vindt ik integriteit een bijzonder belangrijk item. In het verleden werden in Nuenen soms dingen geregeld op een manier die niet acceptabel is. Een dorpspolitiek van familie en vriendjes de bal toe spelen, en handen boven het hoofd houden, kan echt niet meer. Nu wil ik hiermee zeker niet zeggen dat Helpt Elkander niet integer zou zijn! Wel constateer ik uit de brief van de minister dat integriteit bij Helpt Elkander niet zo hoog op de agenda staat als dat de minister het graag wil.
De gemeente Nuenen doet veel zaken met Helpt Elkander, dit is goed. Helpt Elkander en de gemeente Nuenen zijn naar mijn mening ‘natuurlijke partners’. De gemeente moet niet alleen zelf integer handelen, maar dit ook van haar partners verlangen. Natuurlijk moet de gemeente zich niet rechtstreeks met de bedrijfsvoering van Helpt Elkander bemoeien, maar de gemeente mag best verwachten dat Helpt Elkander good governance laat zien. Voor zover dat nog niet gebeurd is, zal ik het college verzoeken de brief van de minister te bespreken met Helpt Elkander.

1 opmerking:

Unknown zei

Jammer dat de minister voor wonen wijken en ... ook niet let op de totale woonkosten en corporaties daar op afrekent.
Woningisolatie is in enkele jaren terugverdiend.
Zelfs als de huurders dat in enkele jaren betalen, zijn ze daarna goedkoper uit.
Alle woningen die nog langer dan 4 jaar blijven staan, zouden verplicht geisoleerd moeten worden. dat levert de huurders lagere woonkosten op.
Maar de verhuurder wil er niet in investeren, omdat dat extra mensuren vergt....
Ook al realiseren ze lagere woonkosten voor de klant, ze doen er niets aan.
Hoe doet Helpt elkander dit?
Duurzaam of gemakkelijk?
En wat vinde de PvdA daar van?