21.5.10

Update Oude Landen


Op 19 april stelde de PvdA Nuenen schriftelijke vragen over de mogelijke verhuizing van Coppelmans naar Oude Landen. De bedoeling was om die vragen mondeling te stellen in het vragenhalfuurtje, maar op verzoek van de burgemeester vond dat niet in de raadsvergadering van de installatie van het nieuwe college plaats. Op zich begrijpelijk, maar de PvdA wilde weg graag snel haar antwoorden. Regulier moet het beantwoorden van schriftelijke vragen binnen 30 dagen. Omdat de burgemeester liever geen vragenhalfuurtje had, heeft hij toegezegd zich in te spannen voor een snellere schriftelijke beantwoording. Inmiddels is de 30 dagentermijn verstreken en zijn de antwoorden er nog niet. De burgemeester heeft gisteren namens het college plechtig beloofd dat ze er uiterlijk a.s. dinsdag zijn. Nou ja, kan ik ook nog wel mee leven, maar dat moet toch gewoon tenminste binnen de termijn kunnen?!

Inmiddels bereikt ons als fractie van diverse inwoners van Nuenen informatie over het gebied Oude Landen. Zowel feiten, alsook geruchten. Nu laten wij ons liever niet door geruchten leiden, en doen dus navraag bij verschillende bronnen. Zo ook over een mogelijke verdere invulling van het gebied. De fractie van de PvdA stelde gisteren daarom bij monde van Aaltje Schouten aan de wethouder RO de vraag of er nog andere dan de reeds bekende ontwikkelingen in het gebied spelen. De wethouder gaf in zijn eerste termijn een heel vaag antwoord en ook het antwoord op de nadere vraag was zeer ontwijkend. Het heeft in elk geval iets met het terrein van de slipschool te maken. Nou, de wethouder wilde het niet vertellen, ondanks onze expliciete vragen, maar ons is iets zeer concreets ter ore gekomen. Waarom kon de wethouder eigenlijk niet gewoon vertellen wat er speelt, toen wij hem er gisteren naar vroegen? Ik zal het zo nog eens even per email vragen.

Dan nog de door het college voorgestelde besloten bijeenkomst met de raad. Op Twitter schreef ik al dat een besloten informatieavond over de verhuizing van Coppelmans naar Oude Landen is als een informatieavond over pinguïns op de Noordpool. Die komt er niet. En zo geschiedde. Het presidium (vergadering van de fractievoorzitters) vond bij meerderheid dat de informatie in de openbaarheid met de raad gedeeld moest worden. Het college heeft daarop de afzonderlijke informatieavond voor de raad geschrapt en dit gecombineerd met de informatieavond die al gepland was voor de buurt. Die informatiebijeenkomst vindt plaats op a.s. donderdag 27 mei. Eerst had het college gecommuniceerd dat die bijeenkomst in de commissiekamer van het gemeentehuis zou plaatsvinden. Die is met circa 50 mensen helemaal vol. Inmiddels heeft het college bedacht dat het wel eens niet zou kunnen passen. De bijeenkomst is verplaatst naar het clubgebouw van RKSV Nuenen.

De financiële gegevens over de verplaatsing van Coppelmans liggen voor de raad vertrouwelijk ter inzage op het gemeentehuis. Hoewel naar mijn mening ook aan die cijfers maar weinig geheim is, hoeven de exacte verwervingskosten natuurlijk niet op straat te belanden. Een soort samenvatting zou volgens mij prima openbaar gemaakt kunnen worden. De reden voor de vertrouwelijkheid is mij dan ook een raadsel. Ik zal ook dat nog eens even aan de wethouder vragen. De conclusie lijkt me in elk geval niet geheim: de locatie op Oude Landen is goedkoop. Als een andere locatie voor Coppelmans wordt aangewezen, is die al snel duurder dan Oude Landen. Maar het recreatieve uitloopgebied van Nuenen-Zuid en Nuenen-Oost is toch onbetaalbaar! Coppelmans naar Oude Landen is geen goed plan. Ben benieuwd wat de rest van de politiek er van vindt. Sommige partijen houden nog stijf de lippen op elkaar en hebben naar verluid stevige discussies met de achterban.

Geen opmerkingen: