1.6.10

Sporthal Oude Landen (3)


In update 3 over Oude Landen besteed ik in chronologische volgorde aandacht aan de antwoorden van het college, de informatieavond en een nieuw onderwerp: de sporthal.

De antwoorden van het college op de door de PvdA gestelde schriftelijke vragen staan op het internet. Als ik ze nu nog eens lees, concludeer ik opnieuw dat de trage beantwoording onnodig was en de antwoorden een lege dop. Met name de passage over het zwaarwegende maatschappelijke belang vind ik bijzonder. Aangetoond moet worden dat er een zwaarwegend belang is om Coppelmans in de EHS te huisvesten. Het antwoord zegt dat Nuenen-West heel belangrijk is. Maar dat kan toch niet als zwaarwegend maatschappelijk belang voor de vestiging op Oude Landen gelden? Er zijn diverse alternatieven voor handen.

Dan de informatieavond. Het moge duidelijk zijn, de woorden lagen voor op mijn tong om te reageren. De suggesties die door sommigen gewekt werden, of zelfs als feiten gebracht, waren lang niet altijd de waarheid of zelfs volledig bezijden de waarheid. Waarom dan toch niet reageren? Ten eerste vind ik een informatieavond een avond voor de inwoners, niet voor de politiek. Het debat met collega raadsleden voeren we in de raadszaal. Ten tweede vertrouw ik er op dat het huidige college duidelijkheid kan en zal scheppen door met de feiten te komen.

Natuurlijk is het niet prettig als een PvdA-wethouder namens het College van B&W de uitkomst van een locatieonderzoek naar buiten brengt, waar de PvdA-fractie niet blij mee is. Dat fracties het niet eens zijn met wethouders is vaker gebeurd en zeker geen uitzondering in het duaal-stelsel. Per saldo gaat het er straks natuurlijk om wat raadsleden stemmen in de raadsvergadering. De PvdA vindt Coppelmans op Oude Landen geen goed idee.

Dan het meest recente onderwerp met betrekking tot het gebied Oude Landen: de sporthal. De sporthal is een belasting voor het gebied Oude Landen. Belangrijk verschil met een tuincentrum is natuurlijk dat de sporthal, in lijn met de functie van het gebied, een sport/recreatieve functie is en daarbij al lang gepland in het gebied. De PvdA vindt een nieuwe sporthal belangrijk voor de inwoners van Nuenen. Op dit moment ligt de aanpassing van het bestemmingsplan voor om de bouw van de sporthal planologisch mogelijk te maken. Naar onze mening is nog onvoldoende duidelijk of de functionaliteit van de hal gewaarborgd is (wat vinden NKV, Nuvo, Achilles en de andere verenigingen?) en het bestemmingsplan ruim is of juist krap in z’n jasje zit. Pas als die informatie er is, kunnen we de afweging van het algemene belang maken. Aangezien de verdere uitvoering van het project bij Helpt Elkander ligt, is dit waarschijnlijk het enige moment waarop de raad duidelijkheid kan verlangen over kwaliteit, huurprijzen, omvang, draagvlak etc. Als het bestemmingsplan eenmaal is gewijzigd, moeten we meewerken aan de volgende stap (bouwvergunning) en staat de raad buitenspel. Dat geeft niet, als de kaders maar duidelijk zijn. Daarom is de door het college toegezegde aanvullende informatie van groot belang. Wordt vervolgd in de raadsvergadering van woensdag 23 juni…

Geen opmerkingen: