1.10.10

Coppelmans naar Mulakkers?


De eventuele verplaatsing van Coppelmans blijft hoog op de politieke agenda staan. Het College van B&W maakte de afgelopen week de twee resterende alternatieven openbaar voor de locatie Oude Landen. Op zich opvallend dat B&W deze locaties reeds nu openbaar heeft gemaakt, aangezien het aanvullende locatieonderzoek nog niet is afgerond en aangeleverd bij de raad.

De fractie van de PvdA Nuenen acht, net als diverse andere fracties en heel veel inwoners van Nuenen, de locatie Oude Landen niet geschikt voor de vestiging van een tuincentrum. Het gebied is nota bene gedeeltelijk Ecologische Hoofd Structuur (EHS) en daarnaast ook belangrijk uitloopgebied voor de woonwijken in de omgeving. De twee alternatieve locaties die door het College nog reƫel worden geacht zijn: elders in Nuenen-West en de Mulakkers.

Uitplaatsing van Coppelmans naar een plek in Nuenen-West is natuurlijk geen oplossing. Dat is alleen maar het verschuiven van het probleem. Immers of nu de huidige locatie niet voor de woningbouwlocatie gebruikt kan worden of een andere locatie binnen Nuenen-West niet, dat is lood om oud-ijzer. Verplaatsen kost dan alleen maar erg veel geld en lost voor de gemeente niks op.

Dan blijft van de twee resterende opties die B&W openbaar heeft gemaakt alleen nog de locatie Mulakkers over. Dit gebied (net rechts van de groene ovaal op de afbeelding) grenst aan de A270, de Geldropsedijk en Eeneind. Deze locatie ligt op nog geen 500 meter hemelsbreed van de Intratuin. De voors en tegens van deze locatie ken ik onvoldoende om hierover reeds een mening te hebben. Wanneer u hierover een mening hebt, verneem ik deze graag. Als kans zie ik dat de ontsluiting van de locatie goed is, als bedreiging dat Nuenen en Eeneind, met de komst van Coppelmans naar deze locatie, aan elkaar vastgroeien en een stuk buitengebied moet worden geofferd. En of Eeneind nu zit te wachten op nog een tuincentrum? Ik ben zeer benieuwd naar de mening van de wijkraad.

Graag wil ik dat bekeken wordt wat de consequentie is als Coppelmans voorlopig gewoon nog even blijft zitten op de huidige locatie. Met de woningbouwproductie loopt het zo’n vaart niet, ontwikkelaars staan niet te springen om de grond, voorlopig kan er nog gebouwd worden op voldoende andere plekken (binnen en buiten Nuenen-West). Daarbij komt nog een keer de bevolkingskrimp en het feit dat Nuenen helemaal geen geld heeft voor nog meer risicovolle investeringen. Ik verwacht dat we zeker de komende vijf tot tien jaar, maar mogelijk zelfs veel langer, de huidige locatie van Coppelmans niet echt noodzakelijk beschikbaar moeten hebben.

Het bestemmingsplan is natuurlijk wel gewijzigd, maar op basis van het overgangsrecht kan Coppelmans uiteraard z’n bedrijf voortzetten op de huidige locatie. Wellicht doen er zich in de tussentijd ontwikkelingen voor die tot heel nieuwe inzichten leiden. Mogelijk komt een passende locatie in Noord-Oost Eindhoven beschikbaar (waar naar verluid de meeste klanten vandaan komen), of gaat wellicht de ontwikkeling van Nuenen-West op de huidige locatie van Coppelmans helemaal niet door, of neemt Coppelmans de Intratuin over, of, of, of. Er kan nog zoveel gebeuren. Soms is het verstandig even rustig af te wachten. Een directe noodzaak voor een snelle verplaatsing is er vanuit het belang van de gemeente Nuenen in elk geval niet. Wel moet er snel duidelijkheid komen voor Coppelmans, maar die duidelijkheid kan ook zijn dat er de komende vijf jaar niks verandert aan de huidige situatie.

Geen opmerkingen: