28.10.10

Peer Daamen stopt


Peer Daamen (De Combinatie) stelt zijn functie als wethouder financiën per 1 november ter beschikking. En dit betreur ik, Peer is een prettige persoon om als collega in de Nuenense politiek te hebben. Hij stopt vanwege zwaarwegende persoonlijke redenen. De toelichting die hij hierop schriftelijk heeft gegeven, gaat in op het tijdsbeslag van het wethouderschap.

Uiteraard respecteer ik de beslissing van de heer Daamen bij zwaarwegende persoonlijke redenen. Voor het indienen van ontslag om dergelijke redenen is geen moment een goed moment en verdient zo’n besluit uitsluitend respect. Maar, toch een kleine ‘maar’…

…maar, de timing is bijzonder ongelukkig. Op 11 november behandelt de raad de begroting van de gemeente, hetgeen in de politieke cyclus wellicht het belangrijkste product is van een wethouder financiën. De heer Daamen heeft te kennen gegeven vlak daarvoor, op 1 november, te vertrekken.

De gemeentewet schrijft overigens voor dat het ontslag ingaat op de dag, gelegen een maand na de dag waarop hij zijn ontslag heeft genomen of zoveel eerder als zijn opvolger de benoeming heeft aangenomen. Dat is ergens eind november, normaliter zou wethouder Daamen er dus gewoon bij zijn op 11 november. Een opvolger is nog niet beschikbaar. De Combinatie heeft te kennen gegeven hiernaar op zoek te gaan.

De portefeuille financiën zal door de reguliere vervanger, wethouder Pero, worden waargenomen. Hij zal bij een voortijdig vertrek van de heer Daamen op 1 november derhalve ook de behandeling van de begroting voor zijn rekening nemen. Ik maak me zorgen over de kwaliteit van (techniek) en de keuzes in (politiek) deze begroting, de heer Pero heeft er dus zeker geen eenvoudige portefeuille bij gekregen.

Nogmaals, ik betreur het vertrek van Peer Daamen en respecteer zijn besluit bij zwaarwegende persoonlijke redenen. Daar doet mijn rationele ‘maar’ inzake de timing, helemaal niks aan af. Het is jammer dat ‘ie nu al afscheid neemt van de Nuenense politiek.

Geen opmerkingen: