27.11.10

Zelfstandigheid


Hierna volgt de tekst uit het PvdA-verkiezingsprogramma:

Uw gemeente is op den duur te klein om zelfstandig te blijven. Steeds meer taken van Rijk en Provincie komen op het bordje van de gemeente te liggen. Steeds minder geld is beschikbaar om de taken uit te voeren. Samenwerking met anderen is essentieel.

De PvdA ziet voor de toekomst één Dommeldal-gemeente als een reëel perspectief.
Een intensieve samenwerking tussen Nuenen, Son en Breugel en Geldrop-Mierlo vinden wij een goede optie om de Nuenense burgers de juiste kwaliteit dienstverlening aan te kunnen blijven bieden. Voor deze bestuursperiode zouden wij de ambtelijke organisaties van Nuenen en Son en Breugel in elkaar willen laten vloeien. De beide
gemeenten houden daarbij wel een eigen bestuur. Dus een eigen B&W en een eigen gemeenteraad. In tweede instantie kan een andere gemeente zich daarbij aansluiten.

De identiteit van Nuenen moet gewaarborgd blijven. Deze identiteit hangt niet af van de ambtelijke organisatie en ook niet van de politiek, maar van de samenhang tussen u en de andere burgers van Nuenen. De houding van lokale politieke partijen is naar onze mening niet ingegeven door het algemeen belang, maar is een angst om macht te verliezen.

Het SRE moet dienstverlenend naar de gemeenten zijn. Ook vormt het een platform waarin de regiogemeenten met elkaar kunnen afstemmen. Het SRE heeft een politieke laag, waarin zelfstandig besluiten worden genomen. Dit vinden wij niet wenselijk. Deze politici zijn namelijk niet rechtstreeks verkozen door de inwoners. En leggen
dus ook geen directe politieke verantwoording af. Politieke besluiten over de regio moeten ofwel in de Provincie worden genomen ofwel in de gemeenten.

De PvdA wil in de komende bestuursperiode:
• intensivering van de samenwerking met Son en Breugel, op veel punten
samenvoeging van het ambtelijk apparaat;
• gezamenlijk met Son en Breugel bekijken of en hoe uitbreiding van de intensieve
samenwerking met Geldrop-Mierlo mogelijk is;
• actieve samenwerking in de SRE, zonder dat dit een aparte politieke laag in ons
bestuursgebouw wordt, waarbij de gemeenten in de stedelijke regio nog verder
samen gaan werken dan voorheen. Dit op gebieden die een regionaal karakter
hebben, zoals woningbouw, bedrijventerreinen, cultuur en recreatie. Maar ook op
een aantal praktische dingen, zoals bijvoorbeeld de milieudienst.
• Voor diverse onderwerpen, situationeel, samenwerking aangaan met andere
gemeenten en organisaties. Bijvoorbeeld voor de Brandweer, GGD, etc.

De notitie van B&W die de afgelopen week met de raad werd besproken, sluit goed aan bij de visie van de PvdA. De notitie gaat uit van een gezamenlijk dienstencentrum van Nuenen en Son&Breugel op 1 januari 2013. Verder hebben zowel B&W als de gemeentesecretaris aangegeven de gesprekken met Geldrop-Mierlo te intensiveren met samenwerking als doelstelling. De PvdA is hierover verheugd.
Het doet ons deugt dat het college met wethouders van CDA, D66, W70 en Combinatie deze notitie heeft vastgesteld. Bijzonder om te zien dat de raadsfracties van W70 en Combinatie hun eigen wethouders in B&W blijkbaar niet steunen. Is er interne verdeeldheid? Blijkbaar zien de wethouders wel de praktische voordelen, maar is er in de raad nog enige angst. Kijken wie het bij die twee lokale partijen eigenlijk voor het zeggen heeft: de angst of de realiteit.
Gelukkig is de raad niet afhankelijk van deze partijen, een meerderheid van de raad steunt de notitie van B&W. Ik kijk uit naar een spoedig raadsvoorstel en hoop dat we dat als raad unaniem aan kunnen nemen.

Geen opmerkingen: